10 Impressions del Mobile World Congress – MWC 2016

Quart any que assistim al MWC i aquí, com a post d’urgència, us volem deixar algunes de les nostres impressions.

1- La realitat virtual com a producte, no com a promesa. No hi havia un pavelló sobre realitat virtual, ni oculus ni ulleres futuribles. El pavelló del futur estava dominat pel grafè, però tampoc calia dedicar res a la realitat virtual, ja que la indústria l’ha adoptat amb tanta força que ja fa ella mateixa la feina.
Només calia passar pel megastand/parc d’atraccions de Samsung i veure les megacues per pujar a la seva muntanya russa de realitat virtual. O per intel, o per LG, i veure on eren les cues. Tothom volia provar la realitat virtual.

2- Menys americanes? Com sempre els dijous són els dies que menys americanes es veuen al MWC, però aquest cop diria que encara menys que altres anys. Potser s’està informalitzant o potser cada vegada s’obre a més públics i això potser també explica la xifra rècord d’assistents amb més de 100.000.

Barcelona_Solutions_GSMW_Mobile_World_Congress_2016

3- Wearables, també ja totalment instaurats. Ja no són novetat. Els veies a tot arreu amb normalitat i no com a diferent dels telèfons mòbils. M’ha fet pensar que els wearables són mòbils que es porten d’altres maneres, però en el fons són això, una evolució dels mòbils. Al MWC doncs és també el dels wearables.

4- El hardware mana al MWC. SAMSUNG, INTEL, LG, HUAWEI,… ho peten al MWC. Especialment SAMSUNG crec que es pot dir que és qui més fa sevir el MWC com a plataforma mundial. El llançament del nou Galaxy 7 és segurament la notícia més important del MWC 2016.

5- OPERADORES – Telefónica, caspa per tot arreu, com en general totes les operadores. Queda clar que hi són pq hi han d’estar, però no ofereixen res de gaire interessant.

6- DONES. Per sort cada vegada hi ha menys floreros i més empresàries i desenvolupadores. Destacable que Samsung contractés personal preparat més que guapo/guapes, i com ells molts altres estands. Cal destacar en aquest sentit que TELEKOM ha aconseguit que en un racó del seu enorme i avorrit estand hi hagués una gran concentració de públic femení, especialment asiàtic. Això té el seu mèrit, com s’ho han fet? Han fet un petit workshop DIY per a crear petits gadgets de decoració per al mòbil.

El vídeo resum de DAU APPS al MWC 2016

7- ELS ABSENTS – Apple mai ha vingut, Facebook no hi pinta res, Microsoft i Google hi són però com si no hi fossin, per postureo i ja està. L’estand de Google era un conjunt de tubs amb unes tauletes per a què poguessis buscar a Google. Com? Però si tothom ja ho fa des del mòbil… Bé, al final veies que la gent feia servir les tablets per buscar la seva empresa i fer-se un selfiefotodeweb a l’estand de Google.

8- ANDROID – hem dit que Google no hi fa res, però és que Android poc hi fa també. Només van a fer postureo a patrocinar cafeteries, etc. No presenten res al MWC. Segurament pq si no hi ve Apple i vista la seva hegemonia, perquè preocupar-se.

9- ENORME – segueix essent enorme, però sembla que la pràctica fa que cada any ens perdem menys. Ara, de kilòmetres caminant en fas uns quants. És una mica com visitar el Louvre o el Metropolitian o el British Museum. Si només hi vas un dia veuràs la Gioconda (Samsung en aquest cas), lo més original (el grafè) i quatre altres highlights. Però si tens una mica més de temps, podràs descobrir petites joies amagades en estands recòndits i mal il·luminats.

10- ESPANYA i CATALUNYA – Cal dir que han millorat molt les instal·lacions i és destacable l’esforç fet per les administracions. Res a dir amb les empreses seleccionades per exposar-hi. Totes les que hi he vist i que coneixia s’ho mereixen i les que no coneixia hi he conegut, crec que en general també.
Ara, l’estand Catalonia al pavelló de les apps era una mica enxovat, els passadissos molt estrets, molt compartimentat tot i al cul del MWC (com cada any, per altra banda).

que-MWC-Barcelona-treballadors-del_1525657486_26931587_1500x918

11 – LES VAGUES I ELS CARTARISTES- sens dubte un maldecap pels que venim de rodalies. No tinc gens clar de qui és culpa ni res, però sí que el dia que perdem el MWC el trobarem a faltar. I no només els que hi estem directament relacionats. Us imagineu el què costaria ara aconseguir que Barcelona fos l’amfitrió d’un esdeveniment així?

Pel què fa a la mala imatge de la vaga del metro, crec que segurament és pitjor la dels carteristes, que continuen essent una plaga al metro de camí al MWC.

En definitiva, continua essent una gran fira del hardware i ja no només mòbils sinó com ja fa uns anys també moltes altres coses: projectors, smartvs, smartwatches, smarthings, etc. Però les apps I el software continuen tenint un paper secundari.