APPS MÒBILS PER A MILLORAR PROCESSOS I EFICIÈNCIA A EMPRESES

Aquest 2017 a DAU Apps hem detectat una clara tendència: un creixent interès d’empreses de diferents sectors industrials i de serveis en l’ús d’aplicacions mòbils per a millorar processos.

Ens referim a apps mòbils per a gestionar diferents parts del procés. Alguns exemples que ens han arribat són:

  • Per a gestionar equips de manteniment
  • Per a fer control d’accessos i de personal
  • Per fer tracking de producte
  • Per a gestió d’incidències, o queixes
  • Per a gestió de comandes, stocks i albarans
  • Per a gestió de reserves i hores de visites

 En general es tracta d’apps que no estan destinades al públic en general, sinó al personal de l’empresa o empreses amb qui treballen i que tenen com a principal objectiu tenir la capacitat d’una informació molt directa, molt actualitzada, amb més dades i des d’un dispositiu que ja té tothom com és el mòbil.

Gairebé sempre aquestes aplicacions estan connectades amb les base de dades, ERPs, etc. de l’empresa i enriqueixen la informació d’aquests, faciliten la feina i organització al personal.

A més a més, moltes d’aquestes apps que comencen a nivell intern, sovint acaben tenint una nova versió pública o destinada als clients, a qui s’acaba trobant interessant de que es puguin també beneficar d’alguns dels avantatges de l’app mòbil.

Són projectes que gairebé sempre comencen amb un MVP ben petit, que va creixent a mida que es va implementant la app. És a dir, són processos per etapes, el què permet gestionar els costos de programació i també anar perfilant quines accions es poden anar millorant i quines són les més prioritàries d’implementar.

Fins ara només les grans empreses s’atrevien a fer aquest tipus d’apps internes. Però actualment cada vegada més PIMES s’hi estan sumant. 

Sens dubte aquest fenomen està vinculat al Big Data, ja que les apps mòbils són unes eines ideals per a nodrir d’informació les bases de dades. I no només això, sovint l’app es vincula també a altres sensors amb bluetooth o es converteix directament en un lector de dades via NFC o codi QR.

Aquests projectes sovint no apareixen als portfolio de les empreses que ens dediquem a desenvolupar aplicacions mòbils, ja que són de caràcter privat. I també és cert que no hi ha tanta demanda per a un disseny UX i UI fins que es decideix fer una app pública. També és cert, que són apps que no porten associada una càrrega de disseny important ni aposten per un sistema d’analytics potent (ja que molt sovint es fa via webservice de la base de dades) i tampoc necessiten ASO ni campanyes de marketing, ja que el seu objectiu no són les descarregues ni arribar a ser top a les botigues d’apps.

Per aquest caràcter privat pensem que aquesta tendència pensem potser ha quedat una mica amagada i és difícil d’observar des de fóra del sector. Per això hem volgut escriure aquest post.