Audio 3D per a la realitat virtual i per oïda biònica.

Per a què la realitat virtual (RV) sigui realment immersiva cal que el so que l’acompanyi també ho sigui i això és tot un repte.

Cal tenir en compte que l’orella humana capta els so en 3D, i també per proximitat, per tan el repte és majúscul, especialment per a cascos. No només el so ha de provenir de l’objecte que el realitza sinó també ha de ser coherent amb la distància a què estar del receptor. Per acabar-ho de complicar, l’orella humana no és igual de bona localitzant sons frontals com per exemple laterals i cadascú té un equilibri diferent en aquest (això es coneix com a personal HRTF) i per això cal fer prèviament un mapa sonor de l’orella de l’usuari.

 

Actualment hi ha nombroses empreses treballant amb el tema i sembla que la sol·lució passa per a evolucionar el Dolby sorround, però més complex. Si amb el Dolby se separaben els canals segons altaveus, per aconseguir efectes 3D de so convincents en RV cal separar el so per objectes.

BINAURAL RECORDING

Un altre repte és el de grabar sons en 3D. La tecnologia, anomanada Binaural, ja existeix des de fa temps, però no s’havia popularitzat pels seus elevats costos. Però ara, amb l’expansió de la RV ha vist com era el seu moment i que tot i ser molt més complexe, la seva aportació passava a ser bàsica.

Lab_Siemens_Audiology_02 (1)

ORELLES BIÒNIQUES

Un altre element a tenir en compte en l’evolució del so 3D és la possibilitat de que els auriculars facin molt més que ser un acompanyant de l’experiència virtual. De fet, ja trobem en fase experimental alguns auriculars que donen capacitats quasi biòniques a les nostres orelles i que ens poden proporiconar experiències molt interessants.

Uns bons auriculars intel·ligents poden cancelar sons, potenciar-ne d’altres, etc. Un exemple recent el trobem amb els dispositius de Doppler Lab, que han creat uns auriculars que permeten assistir a un concert i per exemple cancelar el so del públic que tens el voltant o potenciar els solos de guitarra, etc… Com diuen els desenvolupador de Doppler en aquest article:

“The airplane mode would be awesome,” says Alexander, the New Zealander. “Filtering out the airplane noise and being able to have a normal conversation would be brilliant. In one way, that would be more interesting for me, because at a concert, I like to let the sound engineers do the job they’re good at.”