COVID-19 I CONGRESSOS DIGITALS

L’arribada de la pandèmia ha tingut moltes conseqüències pel nostra sector d’apps i webs. En general podem dir que hi ha hagut una acceleració de la digitalització de molts processos i sectors. Podem parlar d’un boom en l’educació digital, en projectes ecommerce, etc… però potser el sector que més ràpidament s’ha hagut de posar les piles i que venia més lluny en aquest sentit ha estat el de Congressos.Segur que un Congrés digital no pot ser com un presencial. Però aquests dies hem vist com alguns valents en comptes de cancel·lar els seus congressos, esdeveniments, etc… han intentat adaptar-se i transformar-los en versions no presencials. 

No podem dir que els Congressos Virtuals siguin nous, o que no s’hagin fet mai, i tampoc estem parlant de que calguin noves tecnologies. La tecnologia i l’experiència prèvies han estat fonamentals, però sí que moltes d’aquestes trobades han hagut de repensar-se creativament.

LLIÇONS APRESES

A DAU Apps hem après algunes lliçons ja que hem ajudat a muntar-ne i adaptar-ne uns quants:

1- MÉS TEMPS I MÉS FLEXIBLE 

– un congrés digital es pot dilatar amb el temps molt millor que un congrés presencial. NO hi ha lloguer d’espais, etc.. Això permet que congressos de tres dies, ara durin una setmana, la qual cosa pot tenir moltes avantatges: segurament no caldrà solapar actes i es pot demanar als assistents una hora al dia durant una setmana i no dos dies en una setmana. 

També és important però tenir en compte que el format digital fa que la gent es cansi abans. Per tant les conferències hem après que és millor que no durin més de 40 minuts. També és cert, que cal enviar més recordatoris en format email als usuaris registrats a un acte, etc.  l’absentisme continua essent un problema d’aquesta major flexibilitat.

2- STREAMING VS ON DEMAND

De fet no és una dicotomia. Pensem que totes les activitats en Streaming poden tenir després una versió gravada que els usuaris puguin mirar quan vulguin.

2- REDUIR REGISTRES I PAPERASSA DIGITAL 

  • Segur que cal que es registrin els usuaris a una conferència de Zoom que té capacitat per a 500 persones? Potser sí, però cal valorar si ara que l’aforament és fàcilment ampliable, cal posar registres etc…

3- LA QUALITAT VS QUANTITAT

Un clàssic, però ara que fer Congressos és més barat (tot i que fer-ne diners també és més difícil) hi ha la tendència a fer més activitats que mai i això té riscos de baixa assistència. Prioritzeu la qualitat, que hi ha molta competència.

4- LES XARXES SOCIALS 

Es pot fer un congrés molt enfocat a les xarxes socials, ja no només per la seva difusió, sinó fins i tot podem celebrar part dels congrés a través d’elles. És a dir, hi ha d’haver un hashtag del congrés i mentres s’està celebrant pots fer vídeos en streaming, generar debats, etc… no té perquè tot ser una campanya prèvia. Pots aconseguir nous assistents al mateix moment.

5- GRABAR I COMPARTIR

  • Graveu les conferències, feu fotos de pantalla, etc… el format digital permet fàcilment tenir casi tot el contingut del congrés guardat i això després es podrà compartir a la web i a les xarxes socials.
  • Per tant, serà molt més fàcil que la web i continguts del Congrés a posteriori ens continuïn portant visitants.

6- SATURACIÓ I DÈFICIT D’ATENCIÓ 

El confinament ens va portar tantes activitats digitals que podem parlar de saturació. Actualment ha baixat, però ara tenim tantes activitats i possibilitats que és complicat. ÉS a dir, un congrés digital ha de competir amb la finestra del costat on tinc el meu email, netflix o youtube i també amb el nen que tinc al costat, la rentadora i el repartidor d’Amazon que ha trucat a la porta. Per això sovint els assistents potser estan mig absents.

7- PENSAR EN DIGITAL

Finalment, encara ara ens hem trobat que tot i els esforços hi ha moltes coses que no es fan pensant en digital: Adreces electròniques llarguíssimes que sovint no estan com a link sinó incrustades en imatges, pòsters amb lletra massa petita per veure’s des del mòbil, elements gràfics no adaptats a les xares socials, etc…

8- NO ÉS MÉS BARAT, SINÓ QUE CAL INVERTIR DIFERENT

Segurament un congrés digital t’estalvies diners en l’espai, transports, personal i ponents. Però també cal tenir en compte que caldrà invertir més en disseny (i les seves adaptacions), en la web, en xarxes socials i community management, etc. 

9- CAL FORMACIÓ DEL PERSONAL ORGANITZADOR I DEL PÚBLIC 

Cal tenir personal format o que pugui formar-se per a la gestió digital d’un esdeveniment així. Que pugui gestionar Zooms, excels, backend, etc…

Però també s’ha de pensar en els usuaris. No tothom que podria assistir encara està del tot familiaritzat amb streaming, zooms, meets, etc… Hi ha hagut un gran salt endavant però sovint cal que es pensi en fer petits documents amb les instruccions ben clares per a què els assistents no es perdin pel camí.

10 – CALCULAR L’EXIT O EL ROI

Aquests nous congressos han de també valorar el seu èxit de forma diferent. Segurament actualment només celebrar-se ja es pot considerar un èxit, però cal valorar no només els assistents a un acte en streaming, sinó també les futures visibilitzacions del video, etc.. Això fa que segurament la valoració s’hagi de fer a més llarg termini.