Crònica i reflexions del 4YFN – 2016

Què és el 4YFN ?

La idea és ben bona, buscar sinèrgies del MWC per a startup presentin les seves propostes i busquin finançament. Si ara Microsoft té un megastand al MWC quan va començar l’hauria tingut al 4YFN, és el garatge, el lloc on neixen idees i projectes, on les corbates i americanes són l’excepció, on hi hauria d’haver molt més dinamisme, etc… Penso que el 4YFN és massa car, massa institucional per a què passin les coses que podrien arribar a passar.

Què si va a fer el 4YFN? Inversió i promoció.

Si va a vendre, a buscar inversors, però també a foguejar-se, a fer speechs, a practicar anglès i a dir que la teva startup hi ha estat. I nosaltres a DAU, com que tenim molt clients que són startups, anem a fer possibles clients i sobretot a aprendre d’idees, nous models de negoci, marketing, etc.

No crec que hi hagi gaires acords d’inversió que es generin gràcies al 4YFN, però això no vol pas dir que un esdeveniment així no tingui interès.

Ara bé, un estand a 2000 euros és prohibitiu per a una startup que comença i això fa que només siguin aquelles amb un cert suport institucional o que ja han passat per una important injecció de diners, que hi acabin arribant. Segurament seria més interessant si la organització fes de filtre, com al Sonar I+D, però també entenc que això complicaria molt les coses.

Quantes empreses del 4YFN les veurem els pròxims anys al MWC? Segurament molt poques. Per altra banda, es el MWC aquest any aposta pel grafè però no he vist ni una startup al 4YFN basada en el grafè. Ara, unes quantes dedicades a les realitat virtual.

Aquí us deixem el vídeo que hem fet amb les experiències que hi vam tenir per a què us feu una millor idea:

 


 

Repassem algunes de les impressions i exemples que vaig poder veure a continuació:

FRANCESOS – els francesos són ben visibles en aquesta edició .Tenen un gran espai on diverses startups mostren el què fan. Han vingut com un grup. Però al final també veus que amb qui més relació fan és amb ells mateixos. Un suport institucional que potser fa que no s’hagin preparat prou bé per a vendre’s. La gran majoria són molt joves, sembla que vinguin de hackathon més que a vendre les seves idees.

COREA – els coreans han fet una cosa semblant als francesos, però ho han individualitzat més. Han fet diversos estands que fan un petit laberint, que em recorden als mercats asiàtics. Superhightechs com són. M’acosto a un parell que em semblen interessant saludant amb un Anyohesaio. Els veig molt despistats, alguns avorrits mirant el portàtil, al seu costat els francesos són uns mediterranis.

VALÈNCIA – també amb suport institucional han arribat els valencians. No els visualitzo en l’espai, però trobo que han fet una campanya de marketing institucional prou interessant. Ara bé, més de consum intern que de caire internacional.

CATALANS – estan tots bastant junts en 4 passadissos i semblem quasi un petit ghetto, només dissimulat pels noms anglosaxons de les startups. Hi ha de tot, seleccionats o premiats per ACCIO molts, molt diversos, però amb poques excepcions sovint sembla que no ens ho acabem de creure.

Captura de pantalla 2016-02-24 a les 16.59.15

KAMIBOT – http://www.kamibot.com/ robotets de paper per a què els nens aprenguin a programar. M’han encantat i ja he fet el preordering a Kickstarter per 80 dòlars https://www.kickstarter.com/projects/kamibot/kamibot-teach-your-kids-to-code

 

Però mirant els models penso amb encerts (les plantilles costumitzables pels usuaris) però també el què no m’agrada tant. Ofereixen una estètica molt marcada com a marca, fent més difícil per a l’usuari no tecnòleg imaginar totes les possibilitats de l’eina.

WIMI5 – el wordpress dels videojocs, m’ha semblat una idea interessant i que ens haurem de mirar amb calma a can DAU Apps. Ara, l’estètica i el plantejament de màrqueting em van semblar molt equivocats. Diuen que són el WordPress, però semblen l’ebay. Vam veure altres startups que eren el wordpress de les apps (King of apps), etc. però encara està per veure…Sembla clar que les plataformes de creació són un nou filó a explorar.

WAZYPARK http://www.wazypark.com/ – em va fer gràcia pq és una app que veig que anuncien a molts llocs i la proposta (t’ensenyem on pots aparcar) és més que interessant. És més, hem tingut més d’un client interessat en fer apps semblants i hem pensat i donat voltes a com fer una app així. Ara bé, ni el nom ni l’estètica em semblen gaire aconseguits i el logo és criminal. Ja sé que intentent basar-se amb WAZE, però estèticament no ho han aconseguit.

WEBSAYS https://websays.com/en/ és un gestor de control d’opinió en xarxes socials i internet en general per a marques. Estèticament molt currada la marca i el logo, però la interfície de l’aplicatiu no tant. Em vaig parar al seu estand i em van fer una demostració i la veritat és que té bona pinta, però no sembla intuïtiu.

WASHROCKS http://www.washrocks.com/ és d’aquelles startups que ens encanten a DAU. Una gran idea, una execució exquisida, un disseny genial, una campanya encertada. Espero que triomfin perquè si gent que ho fa tot tant bé no triomfen…

Captura de pantalla 2016-02-24 a les 17.08.25

UBERTESTERS ens van interessar molt pq ofereixen serveis de testing professional, QA, etc… que és servei que a DAU hem fet servir. Els preus són interessants, però la qualitat caldrà veure-la. Potser ho provem!

TREWGRIP http://www.trewgrip.com No posaria ni un duro en aquest invent del diable. Un teclat, un més, per a tablet amb forma rara i… bé, res, que no cal tornar a reinventar la roda per 54ena vegada.

TOONYOU http://toonyou.com/en/ Vaig parar al seu estand on tenien tot de figuretes de paper dels principals personatges. Una idea interessant, però no se si prou bona com per fer-ne una startup. Una bona idea per una app i punt. I molt ben executada. Aquests tenen cash :))

Captura de pantalla 2016-02-24 a les 17.14.27

TICKETING3D  http://www.ticketing3d.com no els vaig trobar, i mira que els vaig buscar, però és una idea senzilla però interessant i ben feta. Jo d’ells vendria el què tenen a ticketmaster i “adiós muy buenas” cap a les Bahames.

GRAFFTER – http://www.thegraffter.com/ una app que volem provar, però no creiem pas que funcioni tant bé com en els seus vídeos professionals.

TALENTIANS – diuen que són la primera xarxa de buscar feina a través de recomanacions… bé, això ja ho fa una mica linkedn no? Hem vist forces iniciatives en el sector del job seeking en aquest 4yfn.

WEGO – CITY http://eltiemponoesrelativo.com/ un interessant i ambiciós projecte. Vam assistir a la presentació molt a “la americana” si no fos pel bilinguisme castellà/anglès una mica raro. La idea és que et filtren les opcions de lleure segons geolocalització, preferències, historial i estat d’ànim (que pot canviar). Vam poder catar el prototip de l’app. Bones idees, però poc focus. El timeline és la clau! si una cosa del timeline no t’agrada s’hauria de fer swipe i et canviés. Molta sort nois!

TRAVEX – una app de turisme… una altra!!! En vam veure moltes en aquest 4YFN. És realment un gran repte pendent aquest.

XARXES SOCIALS – Encara apereixen moltes de noves. Sobre llibres, sobre runners, per scubadivers, de salut, música, emprenedors, traductors o de realitat virtual com VTIME.

OFERTIA http://www.ofertia.com/ – Ens vam trobar a la gent d’Ofertia, una Startup amb el síndrome de Peter Pan, pq mira que fa anys que van ja… Bé, doncs han fet un bon rentat de cara a logos i imatge, però això de només ser web… Veniu a DAU que us farem una app ben xula!

RETAIL – Forces iniciatives també en el retail: descobridors d’ofertes, gestió de publicitat, cupons, etc. sembla que també és un mercat que no acaba de trobar una solució clara.

MOMIT – un nom que trobo ben desafortunat… ho heu pensat en VOMIT o en MOMIA… res gaire interessant que pensi un client. Són gadgets per a fer la teva casa intel·ligent, però no hi vaig veure res que els fés gaire especials. Bé, sí, el nom… de fet potser no és tant mal nom…

STORYTELLING – un noi d’Sri Lanka em presenta la seva startup. És una web per a fer storytelling colaboratius. No em sembla gaire original, però m’ho miro i veig que la seva idea és més per a escriure contes, memòries, diari d’esdeveniments, etc… no pas orientat a l’empresa i al marketing. Potser sí que una eina que ens ajudi a crear memòries col·lectivament podrIa ser una bona eina.

ARTINPOCKET – què puc dir dels amics d’Artinpocket. Una bona idea, una tecnologia que permet fer imatges digitals úniques, a través d’insertar-hi un codi invisible. Com que és invisible no es pot treure, però al mateix temps, sempre que en trobis una còpia podràs saber de qui és. Potser massa avançats als seus temps? Hi han invertit molt, temps i diners. Ho tenen tot, la web, la tecnologia, tot ja funciona… però els falta l’empenta de marketing per a triomfar. Fan el seu speech per inversors i dels 10 amb qui havien quedat només en venen 3. Necessiten 40.000 euros per a què la Generalitat en posi 40.000 més. Tenen pocs mesos per trobar inversor o hauran de tancar abans de poder sortir com deu mana… Quantes històries com aquesta hi deu haver aquí al 4YFN!

Captura de pantalla 2016-02-26 a les 9.36.15

E-TESTAMENT – uns altres que porten forces anys voltant. Permeten fer testaments online. No els vaig trobar al 4YFN, però m’hagués agradat saber de primera mà com els va.

Aquest post ha estat escrit als trens i estacions de metro i rodalies. En certa manera, sense la vaga de TMB, no hauria estat possible ;))