Perquè les SMART TV encara no són gaire intel·ligents?

Molt s’ha parlat i s’ha escrit i hem llegit sobre les Smart TVs, però en aquest post m’agradaría argumentar que realment el fenòmen de les televisions intel·ligents no aguanta comparacions amb els telèfons intel·ligents i han estat més una estratègia de marketing que una realitat interessant amb funcionalitats que hagin canviat la manera com experimentem i ens relacionem amb la televisió.

A casa no tenim cap aparell de televisió, tenim un TDT i un Apple TV conectat a un projector. Cada vegada hi ha més gent que no té TV i hi ha importants raons per a pensar que la TV no ha estat a l’altura de l’evolució d’altres pantalles com les dels telèfons intel·ligents, tablets o fins i tot portàtils.

Tot i el 4K, dolby surround, smart, 3D i no sé què més… l’experiència que ofereixen avui els aparells de televisió és molt semblant a la que oferien fa 20 anys.

Què pots fer amb una Smart TV?

Veure la tele, programar, potser fins i tot grabar, veure pelis que tinguis en el teu ordinador (molt sovint via cable) i sobretot poder-te conectar a internet.

Però de seguida tindràs problemes d’incompatibilitats, de configuració, d’interactivitat, seguretat, etc. El gran fracàs de les Smart TV és que molta gent que en té una també es compra un Apple TV o un Google Chromecast o un Android Stick que acaben essent molt més versàtils i útils.

Molts rumors de que Apple treuria una TV, també Google, i que no ho hagi fet no és una bona notícia per les televisions. En comptes d’això han apostat per a crear petits gadgets que fan les televisions més intel·ligents i permeten una interactivitat amb altres plataformes, però no han canviat l’escència de la TV.

La revolució del software no ha arribat a les TV.

Els fabricants de TV són els mateixos ara que fa 20 anys i són principalment fabricants de hardware, però no de software: Samsung, Sony, LG, etc…

En un moment en què tenim màxima oferta televisiva, més canals que mai gràcies al TDT i que vivim en l’època del contingut, la televisió pateix una crisis de continguts més que mai. Evidentment no estic dient que la TV estigui desapareixent o no sigui rellevant, simplement que està perdent el tren de la interactivitat, de les xarxes socials, de la mobilitat, etc..

I en bona mesura penso que és perquè per una banda hi ha les empreses que es cuiden dels continguts, altres que es cuiden de la distribució de llicències i canals i altres que es cuiden del hardware. Aquesta falta d’integració del sector pot dificultar molt l’evolució de la televisió com a experiència.

Mala implementació tecnològica 

Algunes de les idees i funcionalitats de les smartTV són ben bones, però molt sovint estan molt mal executades. Mals dissenys d’interfície, menús críptics, etc… i res estandaritzat. Tele nova, menús nous, i maneres molt diferents. No hi ha hagut un sistema operatiu que les harmonitzi.

Apps tant populars com Netflix, són nefastes de gestionar en un entorn de SmartTV.  El nombre d’errors és enorme i també trobem greus problemes de seguretat. A més a més, el nivell i ritme d’actualitzacions d’aquest software deixa molt a desitjar, i una tele esperem que ens duri molt més que un telèfon mòbil, per la qual cosa els esforços amb aquest sentit haurien de ser majors.

La second screen com a fracàs de les Smart TV.

No hi ha res que exemplifiqui millor el fracàs de les SMARTV que el creixent fenòmen de les segones pantalles. I és que actualment ja som molts els que mirem la tele mentres estem a twitter o whatsapp o fins i tot els que comentem els programes de TV via mòbil amb amics i seguidors.

La televisió no ha sapigut incorporar les xarxes socials, la interactivitat, el contingut per escrit, noves funcionalitats, ni una bona usabilitat.

Si ho comparem amb qualsevol smartphone la cosa es fa evident. Puc veure la televisió des del mòbil, però no puc enviar un whatsapp fàcilment des de la televisió.

La televisió, que regnava fa 20 anys, ja no és la principal pantalla de gran part de la població mundial.

La SmartTV que vull:

Ja prou de buscar el mando a distància. Si us plau, poseu un gestor de veu per la tele amb intel·ligència artificial i que funcion bé. No com els que hi ha ara que van fatal i no entenen res. Aquest penso que sería un bon principi, però a continuació us deixo una llistat de coses que m’agradaria que la meva tele fes i que ja fan avui en dia qualsevol web o app i fins i tot algunes smart tv (que no ho fan bé).

Ok Tele engega´t.

Ok tele posa TV3.

Ok tele avisa’m quan s’acabin els anuncis.

Ok Tele envia’m un missatge al mòbil quan comenci Merlí,

Ok tele, em pots recomanar algun programa per veure ara tenint en compte el què he vist en l’últim any?

Ok tele, fes una captura d’imatge d’això i envia-m’ho al mòbil.

Ok tele, crea un grup de whatsapp/twitter/facebook amb la Mireia i el Ramon i els hi escrius: “Heu vist que gordo està el Merlí en aquesta segona temporada? #merli”

Ok tele, què diuen al meu twitter del penal aquest anul·lat al Barça?

Ok tele, para’m la peli que vaig al labavo, o tira enrera que vull tornar a veure el penal sobre Messi.

Ok tele, fes-me un resum d’una hora de la tele més vista ahir a Espanya.

Ok tele, no em tornis a mostrar mai més Mujeres y Hombres y Viceversa (programa bloquejat)

Ok tele, em pots dir quins programes vaig veure ahir?

Ok tele, passa les meves fotos del mòbil a la pantalla i posa’m una cançó de les meves preferides d’spotify de banda sonora…

Ok tele, baixa el volum que no veus que estic parlant per telèfon?

Ok tele, prou d’espiar les meves converses i fer fotos de casa meva. No enviis cap informació a tercers sense el meu consentiment.

Ok tele, digues a Mediapro, que accepto que puguin rebre les meves audiències a canvi de que em regalin tots els partits del barça d’aquesta temporada.

Ok tele, tot això que t’he explica’t publica-m’ho al blog de DAU Apps

Bona nit tele…