NEUTRALITAT A INTERNET

Com diu la wikipedia la neutralitat de la xarxa es considera un dels principis fonamentals d’Internet, el qual es basa en l’exclusió de tota discriminació en funció de l’origen, la destinació o el contingut de la informació tramesa a través de la xarxa. 

La neutralitat de la xarxa assegura que el flux d’informació no es bloqui, ni es degradi, ni sigui afavorit pels operadors de telecomunicacions, permeten d’aquesta manera als usuaris fer servir lliurement l’arquitectura de les comunicacions.

Una xarxa neutral és aquella que està lliure de restriccions pel que fa als continguts, als llocs web o plataformes, i on la comunicació no està degradada de forma irracional.

Sembla un concepte aborrit, i donant per descomptat, però les companyies telefòniques fa temps que estàn presionant per a què deixi de ser així i les conseqüències no seràn gens agradables.

Acabar amb la neutralitat d’internet és acabar amb el gran concepte d’igualtat a la xarxa. La idea bàsica és que les companyies podríen limitar o prioritzar l’accés a internet d’alguns serveis, apps, webs o informació sobre altres. Per exemple, podries contractar amb Vodafone un internet però només per a xarxes socials, amb la qual cosa, tot allò que no fossin xarxes socials (o aquelles xarxees socials que no estiguéssin contemplades per l’operadora) no hi podríes accedir. Això ajudaría als monopolis, sería molt més difícil per noves xarxes socials aconseguir ser conegudes pero sobretot, sobretot, donaría a les operadores un poder enorme de control del flux d’internet. Si la teva app fos vetada per Vodafone per exemple, o no fos incorporada als packs promocionals o el què fos, les teves possibilitats seríen molt menors de tenir èxit. 

La idea és que fragmentat internet les operadores podràn aconseguir més beneficis ja que qui vulgui accedir a tot pagarà més i qui vulgui accedir a menys pagarà menys. L’excusa és intentar no saturar les xarxes i donar un millor servei, però això canvia totalment les normes del joc a internet i les implicacions són eminentment negatives.

Potser més ben explicat a aquest article de Xataka que explica les conseqüències:

 

Le daría a las operadoras y a las empresas de internet un poder que condicionaría nuestro acceso a la información. Las consecuencias podrían ser enormes:

  1. Bloquear contenido: mediante estas medidas estas empresas podrían prohibir el acceso a ciertos tipos de contenido o ciertos tipos de protocolos de comunicación. El ejemplo más claro aquí es bittorrent, eternamente asociado con la descarga ilegal de contenidos, y que según esa nueva regulación podría ser bloqueado legalmente. Esto no es una posibilidad remota: es una realidad inminente.
  2. Ralentizar servicios: la desaparición de la neutralidad en la red daría lugar a (al menos) dos internets distintas. Una “para ricos” (de pago) y una “para pobres” (gratuita). Entre las desventajas de esa internet para pobres estaría el hecho que ciertos contenidos se transmitirían más lentamente, perjudicando la experiencia de usuario. Un ejemplo rápido: Netflix iría fenomenal porque ellos pueden pagar a las operadoras por acceso preferencial a los usuarios, pero un rival pequeño que quisiera emitir sus contenidos a un gran público lo tendría muy difícil: esos contenidos llegarían con peor calidad y a menor número de usuarios de forma concurrente por no poder asumir el coste de acceder a las “autopistas de peaje” de esa nueva internet.
  3. Internet rápida, internet lenta: esa analogía con la internet para pobres y para ricos se puede extender a la de nuestra realidad cotidiana al movernos en coche: si puedes pagar una autopista de peaje, te ahorrarás atascos e incluso riesgos en carretera. Si no, a adelantar camiones e ir a menor velocidad y con más riesgo. Ese sería el funcionamiento de esa internet para pobres, con limitaciones tanto en velocidad como en acceso a contenidos.

A Espanya la primera operadora en començar a fer això és Vodafone, que ja està oferint internet molt més barat si el limites només a uns quants serveis que ells decideixen. Aquesta mesura, que en principi pot semblar positiva, és la primera pedra per acabar amb la neutralitat d’interent a Espanya.

Esperem que essent conscients i pressionant els polítics poguem continuar garantint la neutralitat de la xarxa, que pensem hauría de ser considerarada un be públic d’interès general i per tant protegida d’accions interessades de grans empreses.