Què són els beacons i per a què serveixen?

Els beacons són com un GPS d’interior, i una mica més i a DAU Apps hem començat a tenir clients interessats ens aquesta nova tecnología. Així que a continuació fem una breu explicació de què són i perquè serveixen els beacons.

QUE SÓN ELS BEACONS?

És un sistema de posicionament en interiors basat en petits dispositius sense fils que es poden muntar fàcilment i emeten una senyal constant al voltant d’un radi concret utilitzant el Bluetooth Low Energy (BLE o 4.0). Gràcies a aquesta poca utilització d’energia, tenen una llarga autonomia de fins a 2 anys depenent de l’ús i el fabricant. Funcionen només amb una pila de botó i no necessiten manteniment.

Per altra banda, a diferència del GPS, també poden rebre i transmetre informació, la qual cosa obre moltes possibilitats.

Hi ha una gran quantitat de models diferents:

Report_Beacons_Feature

Els beacons (o ibeacons si són d’Apple) funcionen per qualsevol dispositiu que tingui Bluethooth 4.0 i són molt barats. Un joc de beacons per una sala gran pot costar 30 euros.

Captura de pantalla 2015-02-27 a les 12.39.22

Cada beacon cobreix una “zona d’influència” que pot tenir un radi de fins a 50 metres al seu voltant segons la seva marca i l’espai on es col·loqui el dispositiu i es comunicarà amb el nostra telèfon mòbil a través d’una app desenvolupada especialment.

APLICACIONS DELS BEACONS

Els beacons s’utilitzen en tots tipus de superfícies. Aquí algunes utilitzacions

mzrjxv-beacon.0117resized

Els exemples més clars són els següents:

Comerços i grans superfícies. Es poden estudiar els hàbits de consum de cada client fent un tracking del recorregut dels clients a la botiga. On s’aturen, quanta estona hi estan, etc. També es pot fer servir com a sistema de notificacions de noves promocions, ofertes, descomptes, si s’ha renovat stock o si aquesta botiga disposa d’un producte i talla concreta, fins a poder comprar mitjançant la app aquell producte i així estalviar-se les cues. Més informació aquí.

Cinemes, teatres, sales de concerts i estadis esportius, com ara l’estadi de beisbol dels New York Mets. Els aficionats en entrar a l’estadi són guiats cap als seus seients només fent ús del seu dispositiu mòbil i la corresponent app sense cap mena d’ajuda a més de gaudir de l’accés als millors continguts i ofertes exclusives del seu equip.

Captura de pantalla 2015-02-27 a les 12.39.50

Transports Alhora de fer transbords, d’orientar-se per espais enormes com Aeorports o estacions de Tren o metor, un sistema de beacons pot ser de gran ajuda. Fins i tot, els beacons en semàfors, pàrquings, etc. Poden enriquir moltíssim la informació en temps real del trànsit. Per acabar, un altre ús que se’ls pot donar és recordar a l’usuari on ha deixat el seu cotxe aparcat dins un recinte o pàrquing públic quan entra en aquest per anar-lo a buscar.

Vigilància. Una polsera amb un beacon pot servir per a marcar un radi de seguretat. Així doncs, si posem una polsera a un nen o mascota, podem establir que si s’allunya més d’X metres d’un radi ens notifiqui una alarma.

Museus com ara la casa de Rubens, en Amberes, utilitza la tecnologia beacon per donar tot tipus d’informació als visitants segons la seva posició exacta dins el museu i el que estan veient en aquell moment. No cal escanejar codis QR, doncs l’aplicació ja sap on es troba l’usuari i per tan li ofereix directament la informació rellevant sobre l’obra o espai on es troba. Proporcionant informació addicional o inclús poden crear jocs interactius.

Captura de pantalla 2015-02-27 a les 12.39.06

BEACONS VS GPS

Els ibeacons tenen diverses avantatges enfront el coneguts GPS. Les més destacades són:

  • L’activació del Bluetooth consumeix molta menys bateria que el GPS.
  • L’beacon és una tecnologia independent de la xarxa de dades i el GPS no, això permet que es pugui utilitzar a l’estranger sense haver de preocupar-se del cost del Roaming.
  • A diferència del GPS, els beacons funcionen amb gran precisió a l’interior d’edificis (geolocalització indoor).
  • El sistema de notificacions per GPS és molt més lent que els beacons.
  • El GPS convencional i la tecnologia NFC tenen un rang al seu voltant de 4 centímetres, mentre que amb els beacons i el sistema BLE, es poden arribar fins als 50 metres.

Aquí  trobareu un recull d’infografíes molt bones per a saber més sobre el tema.