Smart Remake: Apple Watch i wearables

Ahir es presentava l’Apple Watch i a mi em va acabant interessant més el nou Macbook. I és que penso que actualment (des de l’iPad) el món dels gadgets está en una fase d’smart remake, és a dir, d’intentar reeinventar els gadgets de tota la vida amb la paraula smart al davant, però aportant poc valor i novetat. Si més no, pel què fa a les grans companyies.

No puc dir que en el passat sempre hagi encertat fent previsions. Els meus amics sovint em recorden com quan va sortir l’iPad jo vaig dir que aquell gadget era una tontería i que no aportava res. Ara, tres iPads més tard i d’haver-me convertit en un usuari diari, m’haig de menjar les paraules sobre aquest dispositiu que s’ha acabat engolint bona part del mercat d’ordinadors portàtils i que no para de créixer. Però per altra banda, sempre he tingut clar que les Google Glass no aniríen enlloc i ara sembla que el temps em dona la raó. Vaja, que corro molt perill d’equivocar-me en les previsions, però aquí les deixo:

Ha arribat l’hora dels wearables? Segur?

Tothom està dacord en que ha arribat l’hora dels wearables, i totes les marques hi estan saltant a tot drap. Però de món dels wearables crec que encara no ha arribat a la seva maduresa, encara estem en fase de test, només que ara,  per afany de novetat, de ser els primers i la necessitat d’oferir productes nous a la bombolla del mòbil, aquests tests es fan a  bombo i platillo i es treuen directament al mercat.

Després del fracàs de les Google Glass, que ara la moda és dir que van arribar massa dhora, que es van avançar en el seu temps, quan el cert és que continuen essent un producte mal fet, poc útil, molt engorrós, poc atractiu i amb un entorn de desenvolupament i sobretot de negoci d’apps lamentable. Doncs això, després del fracàs de les ulleres, algú va decidir que havia de ser un rellotge.

I els Pebbles, etc e van obrir el camí a cop de kickstarter per a geeks Google i  Android es van sumar al carro de la mà de totes les grans multinaconals (LG, Motorola, etc.) Però no semblava que els rellotges acabéssin d’arrancar més enllà de la comunitat geek forofa. Jo mateix vaig flirtejar amb un Peeble, però ja no em van interessar gaire els LGs, etc. Semblava que l’Apple Watch havia de ser el pas definitiu, però no aporta grans diferències.

I és que sembla que tothom està dacord que ha arribat l’hora dels wearables, però encara no s’ha trobat quin wearable pot realment ser el que finalment obri el mercat.

O potser, fins i tot, podría passar que simplement no hi hagués mercat (entenent per això el gran públic) per a les wearables. Almenys tal i com les entenem actualment o amb la tecnología de que es disposa.

Moltes hem estat molt contents de poder treure’ns les ulleres gràcies a les operacions de miopia. I encara més contents de no haver de portar rellotge perquè ja portem l’hora al mòbil.
lots-of-wearables-1

El problema de les wearables és que no ofereixen el què prometen, encara.

Quasi tots els rellotges tenen tots o molts d’aquests problemes:

1- Poca o molt poca autonomía.

2- Necessitat de conectar-se amb el mòbil

3- No tenen GPS o no tenen targeta SIM per trucar

4- El millor que fan és donar l’hora.

5- No són ni macos

6- EL PUNT CLAU: no simplifiquen la vida.

El mòbil és un gadget que substitueix multitud d’eines. Llibreta, llapis, telèfon, fax, ipod, etc… que simplifica la vida. Els wearables, i l’iwatch també, van en sentit contrari. Ens obliguen a portar un gadget extra, que aporta poc.

Falta imaginació disruptiva

Doncs sí, sembla que el mercat dels gadgets li passa com a Hollywood que només és capaç de fer remakes dels gadgets de tota la vida afegint-hi el component “smart”.

Només cal veure els dissenys inventats prèvis a la presentació de l’Apple Watch, per veure com el producte finalment s’ha quedat molt lluny de la imaginació dels entusiastes, que d’alguna manera s’han d’haver quedat força decebuts. I tan xules que eren totes aquestes propostes:4

 

La democratització de la gadgetologia (patento aquesta paraula, de passada)

Per una banda penso que estan passant coses fantàstiques i molt innovadores en l’aparició de nous models de negoci com l’economia col·laborativa (Uber, Airbnb, etc.), noves formes de participació política, de comunicació, verkamis, change.org, negocis via whatsapp, kickstarter, etc. És a dir, estem en un moment que la tecnologia que es va inventar fa 5 o 10 anys estàn permetent canvis socials interessantíssms. Un exemple, al 4YFN d’aquest any hi havia moltes més projectes socio-tecnològics interessants que nous gadgets.

Un altre exemple, només cal mirar els projectes de Kickstarter per temàtiques:

kickstarter_graph51

Però què fa estrictament al món dels gadgets, també estem vivint un moment dolç on qui està proposant la majoría de gadgets interessants ja no són les grans companyies amb milions de dòlars, sinó empreses de garatge que amb quatre duros busquen finançament. De fet, és precisament aquesta nova economía de Kickstarter, que ha democratitzat la gadgetologia. Ara molta més gent pot presentar els seus gadgets. Minirobots genials, avions de paper teledirigits, etc… Fins i tot en el món dels wearables el més interessant està passant a kickstarter i no els laboratoris de Cupertino. (un altra dia més sobre els problemes que té aquest nou model també)

Per a mi 2015 és l’any de les Ulleres de Realitat Virtual

Més enllà d’Oculus, tothom està fent ulleres de RV, Samsung, LG, les de Sony són xulíssimes, . A més a més, hi ha des de models ultra barats com les Google Cardboard (5 euros) fins a models molt sofisticats. Això pot permetre, i està obrint ja, un nou món de possibilitats. La tant esperada Realitat Virtual sembla que per fi ha trobat el camí per fer un salt qualitatiu important. I en aquest sentit les hololens de Microsoft (empresa que m’està encantant últimament, en parlem un altre dia) em fan somniar despert.

maxresdefault

 

Les ulleres de RV no són considerades un wearable. No estan pensades per dur a totes hores, sinó que són simplement la millor manera que hi ha de moment per oferir una experiència d’immersió en entorns virtuals espectacular. Per a mi aquesta és la pregunta que s’hauria de fer alhora de dissenyar un nou gadget: Quina és la millor manera de fer tal cosa? I no, què podria fer un rellotge intel·ligent? Que és el què fan les wearables en general.

A més a més, les ulleres de RV estan generant un entorn de programació obert i col·laboratiu més enllà dels 3 grans i sembla clar que poden tenir un nínxol de mercat entre els gamers i les consoles.

A DAU apps hem fet ja algunes aplicacions per a mòbil adaptades a les ulleres de realitat virtual, i és un sector que considerem estratègic a mig plaç.

Roger Serra