TENDÈNCIES SECTOR MÒBIL 2017

En aquest post ens proposem repassar algunes de les notes en cru de com veiem el futur de diferents elements del sector mòbil i TIC després d’assistir al 4YF, MWC i llegir diferents informes sobre el què ens espera el 2017. Això va ser el guió de la xerrada que vam realitzar a les TES Talks de Lanauva.

EL  MÉS IMPORTANT DEL MWC 2017 EN HARDWARE

 
-Récord de visitants, però cert estancament d’expositors i devallada de continguts?
 
-Falten els dos grans: google i apple i ni Facebook ni Zuckerberg han fet acte de presència. Netflix i Pokemon Go no va omplir escenàris.
 
– Fira asiàtica del mòbil, totes les grans: Samsung, lg, Sony, etc.. però d’europeus només Nokia i poca cosa més.
 
– Samsung és l’únic dels tres grans que hi apostava , però aquest any no ha presentat novetats significatives, segurament pel fracàs del Note7 que explotava. I els retards de producció del 8. 
 
– 5G sí, però el 2020 – Una nova infraestructura, una nova velocitat que permet fer coses diferents. Ex. acabar amb ADSL? Portar internet de veritat realment a tot arreu? Operar o conduir a distància? – Potser sí, però també és la sol·lució als menors beneficis de les  operadores GSMA – es queixen de tenir mala fama, i diuen que no ho entenen.
 
– NOKIA i el Retro phone – el gran titular del certàmen. Això no indica bones coses pel sector, que ja tira de vintage perquè les novetats no són prou atractives.
 
– Lenovo i LG i Huawei i ZTE els altres que han intentat dominar el show aquest any per prendre protagonisme i lideratge a Samsung. Ho han intentat, veurem si s’en surten.
 
– OPPO – una nova marca, xinesa, que apreta fort i en sentireu parlar, ja és el primer venedor a Xina i tot i tenir un estand modest i presentar una camera amb una UI molt pobre i encara en desenvolupament, però 5x!!, aposta fort pel MWC de l’any que ve. 
 
– Catalunya – més estands i visibilitat que mai, crec que això s’ha fet bé per part de les institucions. Ara no se si tenim prous bons projectes per presentar. Potser BROOMX és el que em va agradar més. També uns tios que es dediquen a comparar SEOs de les competències i que venen a saco a Estats Units. 
 
La Doble camera s’imposa a tots els models una mica potents. La camera continua essent la part central d’innovació i valor del telèfon.
 
– Una cosa bona: menys hostesses florero que mai!!! I més dones visitants que mai!!
 
– 4YFN I YOMO es consoliden com a certamens satèl·lit.
 
TENDÈNCIES QUE CONTINUEN FORTES

 
IoT + big data + 5G formen una convinació molt poderosa. Aquests tres elements convinats poden portar a la pròxima revolució dels sector. Aquesta sembla també ser la gran aposta de les operadores de telefonia.
 
Realitat augmentada – exemple Ikea, continua sense despegar, però aquest any amb Pokemón Go ha rebut una bona empenteta. – Ara cal veure si es consolida i de quina manera.
 
Reconeixement d’imatges – Vivino, l’Oreal, Zara, etc… sembla una altra tendència que es consolida a mida que es va ser millor en les llibreries, etc.
 
Seguretat – cada vegada més important. encriptació, etc. per a mi és una aposta segura ;))
 
Venta via mòbil és una tendència claríssima que continua amb creixements exponencials. Cada vegada comprem més a través del mòbil. No només wallapops i privalies i amazons, sinó també justeats, bookings, airbnb, etc… Més sobre això a l’eShow.
 
– Video – més de la meitat de videos online es veuen al mòbil ja.
 
– Encara no despega el voice command, però sí pels missatges de veu whatsapp per exemple, primers passos
 
 
QUI PERD PES

 
Telèfons modulars, ara ha perdut pes, però intenta reinventar-s intenta anar més enllà del mòbil, personalització i creació de gadgets diversos? Motorola/Lenovo, Sony, etc… sembla que hi aposten. Però google ho ha abandonat.
 
Samsung i Xiaomi (que no ha vingut aquest any!!, estil Apple?). ZTE tampoc ha estat a l’altura per problemes de producció.
 
– Algú recorda les pantalles flexibles i les pantalles corbes? això sembla que ha passat a la història…
 
– Drons en un racó ben amagats. Robots també. S’han consolidat, però ja no innoben. S’han com parat.
 
– Apps ens continuen menyspreant, App Planet continua essent marginal. Però potser és que estan migrant cap al 4YFN, on hi ha els programadors de veritat. Per a mi això és una tendència interessant.
 
Wearables, gran crisis, fins i tot fitbit no pot seguir el ritme. El rellotge més venut és un Garmin. Apple amaga les dades, etc..
 
– Realitat Virtual – no ha acabat d’arrencar aquest any com s’esperava i s’ha notat al MWC amb molta menys presència. Ja no és novetat, ara ha de buscar la utilitat i rendivilitat.
 
TENDÈNCIES EN EL MÓN DE LES APPS PEL 2017

 
– Ni Whatsapp, ni king, ni ningú de les app important bé gaire al MWC a fer res
– Realitat Augmentada amb Pokemon Go ha estat la sensació del 2016, però ningú ho ha sapigut reproduir amb èxit i ja està mig morint…
– La geolocalització continua essent el què dona més utilitats a les apps en general
– Les instant apps de google, que no s’han n’hi d’instal·lar, d’usar i tirar, poden ser una tendència interessant. I les google accelerated mobile pages, encara per consolidar.
– Google vol acabar amb els passwords aquest any
– iOS 11 serà un app killer i a més diuen que finalment 2017 hi haurà un nou app store amb moltes més possiblitats marketinianes. Ja veurem
– El món de les app cada vegada dóna més diners en tots els sentits.
Zero rating, apps que no et descompten de les teves dades. Fort a EUA per potenciar continguts
Apps de contingut han explosionat a espanya aquest any, ex. Netflix
 
CONCLUSIONS

EL MWC menys interessant, amb menys presentacions i menys titulars, però per una indústria que està buscant la pròxima gran revolució i porta uns quants fracassos
 
Tot i això continua essent un aparador interessant d’una indústria ja consolidada a qui demanem canvis i una evolució a un ritme que no demanen per exemple a l’automoció o altres…